dinsdag 7 juli 2009

ArtEZtique creaties dansen over de catwalk

Tekst: Vivian Sneep & Marij Rynja Studenten Fashion, Design and Strategy Artez

Backstage

Geen modeshow begint zonder hectiek achter de schermen. Backstage bij de ArtEZ Fashion graduation show was het een letterlijke ‘klerenbende’. Rekken vol met kleding, schema’s aan de muur en tafels vol met eten en drinken. Wachtende modellen, visagisten die de finishing touch aanbrengen en de modeontwerpers die de laatste check doen. Niet verwonderlijk dat het er druk is, aangezien naast de 19 afstudeercollecties ook het eindwerk van de eerste drie jaren van de modeopleiding worden geshowd. Tussen de geur van haarlak, repen chocola en salade shakes wachtten de vele jonge modellenmeisjes op hun ’ten minutes of fame in the spotlight’.

Backstage Artez show
1e, 2e en 3e jaars ArtEZ catwalkshow

Ook dit jaar was de eindexamenshow van ArtEZ Mode weer in razend tempo uitverkocht. Er is zelfs een extra show ingelast om alle modeliefhebbers een plekje naast de catwalk te kunnen geven. Wat brengt de toekomst? Wat zagen we voorbij komen? Wie moeten we in de gaten gaan houden?
Nog even geduld, want voordat we dat konden zien, startte de grote modeshow met het project ‘Woven Buildings’ van de 1e jaars modestudenten. De modellen kwamen van links en rechts, van voor naar achter voorbijgelopen, speels door elkaar heen en met een stoere zelfverzekerde pas. Geïnspireerd door de hedendaagse architectuur en afgeleid collagemateriaal werden experimentele creaties geshowd, allen uitgevoerd in rauwe donkerblauwe spijkerstof. De nadruk lag op het mixen (‘weven’) van verschillende modetechnieken en het creëren van volume en vorm. Een van de eerste jaars, Yoram Tomasowd, vertelde ons dat zij leren te denken en te ontwerpen in 3D. Het moet interessant en mooi zijn van voor, zij en achter, het hele model rond.

Student Yoram Tomasowd

'Woven buildings' eerste jaar
Voortbordurend op dit experimentele vormonderzoek, presenteerden de tweedejaars het project ‘Who’s afraid of Red, Yellow & Blue’. Nieuwe ontwerpvoorwaarden, out-of-the-comfort-zone en je eerste signaturen als ontwerper ontwikkelen. Het kleurpallet spatte letterlijk van de modellen af, dus bang waren deze 2e jaars niet.


'Who's afraid of Red, Yellow and Blue'

Collectie Arnhem is de gezamenlijke kledingcollectie waar 3e jaars aan werken. Deze collectie wordt daadwerkelijk echt geproduceert en vervolgens bij de winkel Coming Soon verkocht. De collectie bestond uit lichte, naturelle stoffen met hier en daar zwart/wit contrasten. In het oog sprongen de vele bodystockings, en dit keer niet alleen voor de vrouw! Onder de creaties werden stoere Doctor Martins-kisten gedragen, die het geheel een ruig randje gaven aan de ingetogen en enigszins ‘softe’ kleding.