dinsdag 7 juli 2009

The finalist presents..

Tekst: Vivian Sneep en Marij Rynja, studenten ArtEZ Fashion, Design and Strategy

En toen, was het eindelijk zover. De 19 eindexamenstudenten, waarvan enkel een jongen was, presenteerden aan het grote publiek hun trots. In het algemeen viel op dat de nieuwe generatie koos voor jumpsuits, body’s, brede schouders, draperieën of moulage en zijde, luchtige stoffen. Een enkeling week af van dit pad. Onze persoonlijke favorieten waren Ratna Ho, Hellen van Rees en Mirthe Engelhard, welke wij kort spraken backstage:

Tribals en My Little Pony in the mix (Ratna Ho)



De stijl van Ratna Ho is kenmerkend. Ratna laat zich graag inspireren door inheemse culturen zoals de Azteken, Maya’s of het oude China. Haar eindcollectie ‘Tribals’ was gebaseerd op de stoere tribal tatoeage patronen en zoete ‘my little pony’ kleuren. In het oog sprongen haar bewerkelijke panty constructies, welke haar werk tot een soort ‘panty couture’ verheven. Ook heeft zij samengewerkt met tassenontwerpster Pascal Mulder. Elke outfit had een eigen tasje of bewerkte schoen. Het was duidelijk zichtbaar dat zij met veel zorg en hard werken aan elk detail heeft gedacht. Zelf zei ze ons dat ze het zichzelf niet altijd makkelijk maakt. Haar volgende stap is Milaan, waar zij in september 2009 kans maakt om de Triumph Inspiration Award te winnen. Houdt haar dus in de gaten.


Collectie van Ratna Ho


Sterrenhemel en vloeiend water (Hellen van Rees)

Ooit het grillige van water vertaald zien worden naar een collectie? Hellen van Rees vertaalde het concept ‘Floating Figures’ naar de vloeibaarheid en transparantie van water. Water als het ware tastbaar maken door de glans en de vorm te vertalen naar zelfgemaakt textiel. Wat een monnikenwerk moet dat zijn geweest. Alles heeft zij met de hand gemaakt. De kleur geel speelde de hoofdrol. Waarom? Dat wist ze zelf ook niet, maar het is een felle, opvallende kleur en deed haar denken aan de maan, de zon en de sterren, zoals in kindertekeningen. Met plastics bracht zij de glans van water aan en met ledlampjes in de mouwen en in de oren de schittering van sterren en licht in het water. Haar creaties bevinden zich tussen kunst en mode. Een sterk concept dat mooi vertaald was naar de catwalk.


Collectie Helen van Rees


Nomaden in een moderne sluier: 'Sindh' (Mirte Engelhard)

Open en dicht. Verhullen en onthullen. Bloot en bedekt. Modern en traditioneel. Mirte Engelhard liet met haar eindcollectie ‘Sindh’ zien dat nomaden stijlvol, elegant en ‘cutting-edge' zijn. Ook hoofddoeken gaan met hun tijd mee. Engelhart vertelt: “Het beeld van de sluier intrigeert mij, maar heeft soms een geladen betekenis. Zodra ik de sluier een capuchon noem, is die lading eraf. Vandaar dat je in mijn collectie capuchons ziet die zich vervormen naar sluiers”. Haar collectie toont gelaagdheid, soepelvallende stoffen die de beweging van haar drager volgen en harmonie in kleurgebruik. Heerlijke gewaden om in te paraderen op een zomerse dag in verre landen. Prachtig en elegant. Engelhart heeft nog geen concrete toekomstplannen.

Tot slot

Na een lange zit vol met indrukken en contrasten in talent en presentatie, gingen we tevreden naar huis. Onze conclusie is dan ook dat er talent zit tussen deze nieuwe lichting, maar dat het echte werk voor hen nog moet beginnen . Stuk voor stuk zijn het ruwe diamanten die door de praktijk gepolijst gaan worden. We zijn reuze benieuwd wat deze ArtEZtique studenten de toekomst gaan brengen. Een nieuwe Francisco van Benthum of een Claes Iversen? Een Viktor&Rolf of een Spijkers en Spijkers? Een goede stap na het afstuderen is toelating te doen tot een modemaster om te leren hoe zij een eigen label moeten organiseren en hun modevormgeving leren verfijnen, bijvoorbeeld bij Central Saint Martins College of Art and Design in Londen of het Fashion Institute Arnhem bij ArtEZ. Zoals de meeste van hen beamen willen ze eerst even kijken in de keukens van gevestigde modeontwerpers, zodat na genoeg ervaring wellicht hun eigen diamant kan schitteren. Wij wensen ze alle 19 veel succes!