maandag 25 mei 2009

FLATarchitects


Fotografie Melanie van Maasbommel Sixth Lens

Door Jos Blom
Mode vinden we erg interessant en we waren dan ook zeer blij verrast toen we gevraagd werden om, samen met Theun Mosk, het masterplan van Piet Paris uit te werken voor de hoofdtentoonstelling van de Arnhem Mode Biënnale 2009 aldus Jos Blom. De plannen van Piet Paris zijn ambitieus te noemen: een enorme steigerconstructie dwars door het centrum, een catwalk in de Eusebiuskerk en 32 tentoonstellingspaviljoens. In de praktijk betekende dit voor FLAT het ontwerpen van 16 kleine en 16 grote paviljoens en de uitwerking van de steigerconstructie.


21panels ontworpen door FLATarchitects. Fotografie Maryam Ikhanizadeh Sixth Lens

Voor de kleine paviljoens hebben we gevarieerd op een eerder ontwerp: 21 panels. Deze huisjes kunnen helemaal zonder schroeven of spijkers in elkaar worden gezet (naam is gebaseerd op het aantal standaard houtplaten waaruit het huisje is opgebouwd). De grote paviljoens zijn speciaal voor de AMB ontworpen. Ook dit bouwsysteem moet volledig herbruikbaar zijn en door slimme houtverbindingen gemakkelijk kunnen worden opgebouwd. Het resultaat is Bugh, het grote broertje van 21 panels.


De 'Bugh'. Fotografie Rodney Coats Sixth Lens

Voor FLAT, als beginnend bureau, is het een grote kans om aan Arnhem Mode Biënnale mee te werken. Niet alleen vanwege de omvang en reputatie van het evenement, maar ook omdat we ons heel goed kunnen vinden in de uitgangspunten van AMB: ruimte voor experiment, hergebruik van de paviljoens en interdisciplinaire samenwerkingsverbanden. Piet Paris staat bij het ontwerpproces bijzonder open voor onze technische oplossingen en wij voelden ons geïnspireerd door zijn eigenzinnige denkwijze.



Fotografie Rodney Coats Sixth Lens

Op dit moment is de bouw in volle gang. Wat we er tot nu toe van hebben gezien, belooft op een spektakel. Wij kijken uit naar de opening van Arnhem Mode Biënnale 2009!

FLATarchitects is in 2007 opgericht door Jos Blom en Tim Piët.