maandag 4 mei 2009

Tegeltjeswijsheden


Door Rietje Compiet en Jacqueline van Lent van Mode Met een Missie


Vier jaar geleden begonnen Rietje en ik met onze plannen voor Mode Met een Missie. De eerste stap die we toen hebben gezet, was een langdurig gesprek met elkaar in eetcafé 'de Ontmoeting', om onze plannen verder uit te werken. De ingrediënten die we toen hadden zijn nog steeds het fundament van Mode Met een Missie: het lot van kwetsbare vrouwen, iets met mode en met tweedehands materiaal. Wat begon als een spannend avontuur vol idealisme en gedrevenheid is in 2009 uitgegroeid tot een landelijke stichting met 6 ateliers en onze eerste eigen winkel in de Weverstraat 24-25, die op 12 juni 2009 open gaat voor publiek.

Belangrijke motor in de geschiedenis van Mode Met een Missie is onze deelname aan de Arnhem Mode Biënnale. Voor het eerst in 2007 met onze catwalkshow in de Steenfabriek en dit jaar zeker niet voor het laatst wat ons betreft. Piet Paris als belangrijke ambassadeur wist voor ons de brug te slaan tussen de mode en kwetsbare vrouwen. Piet, we zijn je eeuwig dankbaar.

De winkel in de Weverstraat is wel een kroon op het werk dat de vrouwen achter de schermen verrichten. Eindelijk een plek waar het label van Mode Met een Missie, waar Ami-e-toi kan worden verkocht. Zonder alle regels van de mode-industrie, maar wel met onze regels voor kwaliteit en ambachtelijkheid. Niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten. Het grote werk gaat nu beginnen. Er zijn dagen van stress, irritatie en boosheid en er zijn dagen dat we voelen dat wat we doen er wezenlijk toe doet, dat we erkend worden in onze zoektocht naar schoonheid en waarheid. Wat ons op de been houdt is en blijft de mode. Onze tegeltjeswijsheden houden ons in bange en vrolijke tijden altijd bij de les. Die les willen we u niet onthouden:

Als we subsidies of fondsen moeten werven: Er moet garen op de klos! (Veel gebruikt bij stroperige instellingen en ambtenaren, die ons aardig van ons werk kunnen afhouden).

Als we in ons enthousiasme prachtige stoffen hebben ingekocht, die niet helemaal passen in het collectiebeeld: Hier moeten we maar een mouw aanpassen (Toch een fout stofje gekocht).

Als we na een paar wijntjes verder dromen over ‘Het concern Mode Met een Missie’: Hier borduren we op verder…

Als er slordigheidjes zitten in de afwerking: Hier zit een steekje los (Ach ja, bij wie niet…..)

Als we het even niet meer weten: De draad even kwijt zijn (Niet vaak, maar heel af en toe)

Als we onze charmes in de strijd moeten werpen : De konijnen zitten mooi achter de draad.

We zijn en blijven een beetje eigenwijs: We naaien onze eigen naad!

Collectie Ami-e-toi