woensdag 17 juni 2009

Celebrating SHAPE met Glamour magazine

Door Vivian Sneep, student Fashion, Design and Strategy artEZ





Modetijdschrift Glamour, dat maandelijks gelezen wordt door 150.000 mensen is meer dan Zara en Prada. Tijdens de modebiënnale organiseren zij een modefotografie tentoonstelling die rauw, artistiek en kunstzinnig is. In de industriële Coberco fabriek tonen zestig modefotografen binnen twee vierkante meter hun visie op “Shape”. Deze groep werkt op Nederlandse bodem en omvat zowel jonge starters als oude bekenden. Werk van o.a Paul Bellaart, Marc de Groot, Petrovski & Ramone en Jouke Bos is te zien. Martien Mellema, fashion director Glamour: "Deze tentoonstelling is opgebouwd uit hergebruikte materialen. De kleuren op de muur zijn foundation getint. Pastel, zacht en dekkend. Ondanks de grote hoge ruimte heerst er toch een intieme sfeer. Poëtische teksten zijn gestempeld op de pilaren en plantjes door de expositie heen geven een gevoel van thuiskomen". En voor diegene die zijn of haar ogen wil laten verwonderen is er genoeg te zien! Glamour met een rauw randje.

Door Marij Rynja, student Fashion, Design and Strategy artEZ

Fotograaf Andy Tan by Ashley de Groot
Sixth Lens

De leegstaande Coberco-fabriek aan de Rijn komt deze maand weer tot leven. Het voormalige fabriekspand is door het glossy style magazine Glamour en sponsor Martini omgedoopt tot expositieruimte voor Nederlandse modefotografie. Glamour wil laten zien dat zij naast glossy modereportages ook een 'rauw randje' kent. Ruim 40 fotografen hebben het thema ‘Celebrating Shape’ op eigen wijze verbeeld. Het idee achter deze foto-expo is dat de fotografen zonder concessies of zonder opdracht vrij werk kunnen laten zien. Volgens Glamour redactrice Karin Swerink toont de modefotografie de laatse tijd dat het weer om echte vrouwen gaat, om echte vormen en bovenal om persoonlijkheid. Opvallend is het vele naakt en de erotische thema’s in het werk. Een van de fotografen is Andy Tan. Hij staat bekend om zijn sexy en pikante foto’s. ‘Ik leef in dit soort omgevingen’ legt hij uit als ik hem om uitleg vraag. Hij leeft vooral in de nacht en haar mysteries. En daarbij hoort voor hem erotiek bij. Op zijn foto zien we Miss C, zijn muze, naakt, in een voorovergebogen positie. Twee dingen vallen als eerste op: de rode zool van de Christian Louboutin pump en vlak daarboven haar genitaliën, gehuld in een zwarte netpanty. Inderdaad, niet een foto die je in de Glamour zou terugzien. Wel is het een foto die de thema’s uit het leven van Andy Tan reflecteert: de nacht en haar mysteries, de intimiteit tussen model en fotograaf, erotiek en de kleur rood. Het laat de kijker te raden wat voor relatie hij met zijn muze Miss C heeft. Hoe zou de volgende foto eruit zien? En de volgende?...

Celebrating SHAPE met grote namen als Paul Bellaart, Petrovski&Ramone, Jouke Bos en nieuw fotografie talent. Coberco Fabriek – Westervoorstedijk 3, open tot 21:00 uur.