woensdag 17 juni 2009

Mode = beeld

Door Vivian Sneep, student artEZ Fashion Design & Strategy


Diane Pernet by Miguel Villalobos

Mode = Beeld. De catwalk is allang niet meer het enige middel om kleding te tonen. Naast advertenties, reclames, websites, magazines, fotografie en exposities leent ook film zich uitstekend voor de mode. En dat bewijst ASVOFF (A Shade View On Fashion Films). Modefilmpjes zijn een uitstekend middel om creaties te presenteren, vooral voor ontwerpers met een klein budget.

Don’t Blink! Linda Evangelista seen by Francesco Carrozzini
Niemand minder dan Diane Pernet heeft dit Fashion Film Festival op poten gezet. Dit mode icoon met haar designer verleden, is een welbekende internationale curator, journalist en young talent scouter. David Herman, haar coproducent opent het festival en vertelt dat de ‘shade view’ een metafoor is voor de persoonlijkheid van Diana Pernet: zij ziet alles door haar zwarte zonnebril.
Het festival presenteert één film van 90 minuten, die bestaat uit 30 korte filmpjes.
Ontwerpers, fotografen, stylisten en kunstenaars verbeelden elk hun een eigen verhaal: Jeremy Scott showt zijn lookbook voor SS 2001 collectie, de Deense ontwerper Peter Jensen zijn geestige screen tests en Pernet een interview met korsetontwerper Mr. Pearl en burleske icoon Dita von Teese.
In de korte filmpjes ligt de clue niet altijd voor het oprapen. Maar dat hindert niet, want het zijn stuk voor stuk beelden die inspirerend, indrukwekkend en uniek zijn in hun soort. Muziek, dans, techniek, fotografie, beweging, licht, kleur en kleding komen samen en vormen nieuwe inzichten in de mode.

Documentary “The Cockettes” by David Weissman and Bill Weber
photo: Freiwald


Mareunrol’s Detectiveby Kristine Kursiss

De missie van ASVOFF is om een cultureel filmfestival te worden, met mode als grote drijfveer. In oktober presenteert ASVOFF een nieuw festival, maar tot die tijd kunnen we ons rijkelijk vermaken met de levendige beelden in de Eusebiuskerk in Arnhem.