zaterdag 6 juni 2009

Perspreview SHAPE

Door Marij Rynja, student Fashion, Design and Strategy ArtEZ


De modewereld is ontwaakt. Het is vrijdagochtend, 5 juni, de dag van de opening van Arnhem Mode Biënnale 2009 en de eerste dag van een maand die menig internationale modeweek in verlegenheid brengt. Voor het stadhuis van Arnhem staat de binnen- en buitenlandse mode pers te trappelen in opvallende creaties en designer shoes. De een met nog hogere hakken dan de ander (Fiona Hering als absolute winnares) of heel eigen en bijzonder (denk aan fashion-fanatic Jean Paul Paula en zijn Grace Jones odyssee). Uit Nederland is er het vaste modeclubje als ELLE, met aanvoerdster Cecile Narinx, Bregje Lampe van Het Parool, Milou van Rossum (Volkskrant), Michou Basu (Telegraaf), Glamour en de moderedacteuren van Grazia, Glamcult en meer. Uit het buitenland onder andere Dazed & Confused, ID magazine en Interview. De pers heeft de eer als eerste te zien waar Piet Paris en zijn team de afgelopen jaren aan hebben gewerkt.


Fotografie Ashley de Groot, the Sixth Lens


Het wachten is op artistiek directeur van de Arnhem Mode Biënnale Pieter het Hoen ofwel Piet Paris en geruchten doen de ronde dat dit wellicht zijn laatste Biënnale optreden zal zijn. Een geschikte opvolger? Milou van Rossum: ” Ik zou niemand kunnen bedenken, hij is op eenzame hoogte en er is niemand die aan het niveau van Piet kan tippen”. Dit is een veelgehoord antwoord op de vraag wie het stokje eventueel van Piet over zou kunnen nemen. De modewereld draagt hem een enorm warm hart toe. Een unicum in zijn soort en zeer gerespecteerd in zijn verdiensten voor de Nederlandse modewereld. Dat de relatie met de modepers en Piet Paris warm is, blijkt uit de grote opkomst vandaag. Hij opent de tentoonstelling met: “Hello everybody, hello fashion friends”. Het lijkt een gelukkig weerzien. Zijn outfit is bijzonder te noemen, een gedurfde creatie van ontwerper Francisco van Benthum: een smalle pantalon met daarover een plooirok in blauwtinten, een lichtblauwe blouse met open rug en t-shirt, afgemaakt met een opvallende mannencorsage van blauw met witte rozen op de rug.


Fotografie Ashely de Groot, the Sixth Lens


De verwachtingen van de derde editie van Arnhem Mode Biënnale zijn hoog want het programmaboekje staat bol van grote namen en bijzondere projecten. Het zijn de eerste creaties die de bezoeker zal tegenkomen bij het betreden van SHAPE, de hoofdtentoonstelling in en om de Eusebius kerk in Arnhem. In de kerk verwelkomen de tientallen paviljoens je en je voelt, ziet, hoort, ruikt meteen wat er met mode bedoeld wordt. Mode is allesbehalve oppervlakkig, het is tijdloos, blijvend, prikkelend en vooral bijzonder en mooi. SHAPE is voor ieder wat wils: voor leken en voor kenners, voor groot en klein. Andere aanwezigen naast de pers zijn de modeontwerpers zelf. Zij zien ook voor het eerst de hele tentoonstelling, waar tot middernacht nog hard aan doorgewerkt is. Mensen die Piet kennen, maar ook ik die voor het eerst naar de Biënnale komen, voelen dat hier ontzettend veel werk, tijd en geld in is gestoken. “Hoe heeft Piet dit voor elkaar gekregen’, zegt Belgisch ontwerpster Anna Heylen vol respect. Het is nog groter, beter en van een hoger niveau dan voorgaande edities”. Piet is in vorm, Piet is SHAPE. Dank je wel Piet!


Fotografie Kevin Deux, the Sixth Lens